Rapportering og regnskab
Et regnskab er ikke bare tørre tal, der er stillet pænt op. Det er hele virksomhedens fundament, udtrykt i tal, og der er uanede mængder af konkret, værdifuld viden, du kan hive ud af det.
Ved du f.eks. med sikkerhed,
- om det bedst kan betale sig, at du har ansatte eller bruger freelancere
- om din betalingsfrist er ideel i forhold til dit likviditetsbehov
- om du giver for store rabatter
- hvor meget du præcis skal sælge for at få overskud
- om der er aktiviteter i virksomheden, der reelt koster mere, end de indbringer
- hvilke nøgletal, det er relevant at måle på i din virksomhed?
Det er afgørende for virksomhedens fremdrift og trivsel, at du har det korrekte grundlag for at træffe de bedste beslutninger.
Vores økonomikonsulenter har årelang erfaring med at opstille præcis de rapporter og delregnskaber, du måtte have brug for i netop din virksomhed.
Flere regnskabstyper
Din virksomhed har et internt regnskab, som indeholder alle de bogførte bilag og de rapporter, der kan dannes ud fra det. Og har du en personligt ejet virksomhed, behøver du i princippet ikke mere end det.
Har du et selskab, vil du også skulle lave et eksternt regnskab til årsrapporten, som skal indsendes til Erhvervsstyrelsen, og det bliver offentligt. Detaljeringsgraden afhænger af virksomhedens størrelse – det kan du læse mere om her: [link til hvor vi skriver om revisionsbehov/regnskabsklasser – eller måske en faktaboks]
Udover årsrapporten og de interne regnskaber skal alle virksomheder udarbejde et skatteregnskab til beregningen af den skat, der skal betales. Det regnskab adskiller sig fra det eksterne regnskab ved at skulle overholde særlige skattemæssige regler. De skattemæssige regler og kravene i årsregnskabsloven stemmer nemlig ikke altid overens, og der er områder, som for eksempel varelager og omkostninger, der kan behandles forskelligt i de to regnskaber.
Rapportering: Hvem skal se hvilket regnskab?
Virksomhedens forskellige interessenter har ikke nødvendigvis behov for at se de samme oplysninger.
Hos Ri hjælper vi dig med at udarbejde præcise og meningsfulde rapporter, som ikke bare lever op til lovens krav, men også understøtter virksomhedens mål og de enkelte interessenters behov.
Ledelsesrapporter skal give et klart overblik over virksomhedens økonomi, risici og muligheder, så ledelsen har det bedst mulige grundlag for at træffe de rette strategiske beslutninger om virksomhedens fremtid.
Hvor ledelsen måske fokuserer på nøgletal, som likviditet og indtjeningsevne, kan medarbejderne på personalemødet være mere interesserede i at blive forelagt de resultater, der vedrører deres egen afdeling, som konkrete salgstal og omkostninger.
Banken vil typisk være mere fokuseret på soliditet og likviditetsgrad: I hvor høj grad evner virksomheden at overholde sine økonomiske forpligtelser?
Investorer interesserer sig nok især for virksomhedens potentiale og fremtidige indtjeningsmuligheder, og vil derfor have øjne for andre måleparametre end de øvrige interessenter.
Med hjælp fra vores økonomikonsulenter får du trukket lige præcis de oplysninger ud af regnskabet, der er relevante for de forskellige interessegrupper. Med den rette rapportering styrker du tilliden på tværs af hele virksomheden.