Lønsumsafgift

Den udfordrende afgift
Forside 5 Ydelser 5 Skat, moms og afgifter 5 Lønsumsafgift

Lønsumsafgift er en opgørelse med vurderinger

I Ri har vi mange kunder, som er lønsumsafgiftspligtige, som leverer momsfrie ydelser efter momslovens § 13, stk. 1, nr. 4, der omfatter foreningers og organisationers levering af ydelser, samt varer i nær tilknytning hertil, til deres medlemmer i disses fælles interesse og mod et kontingent.

Lønsumsafgift er en afgift, der pålægges virksomheder med salg af momsfrie varer og ydelser. Sælger virksomheden momsfrie ydelser efter momslovens § 13, skal der som udgangspunkt betales lønsumsafgift. Undtagelserne følger af lønsumsafgiftsloven § 1, stk. 2 og 3.

Virksomheder med et afgiftsgrundlag på maksimalt kr. 80.000 om året samt visse andre virksomheder – inden for f.eks. ejendomsudlejning, social forsorg, sport – er dog fritaget for at betale lønsumsafgift.

Lønsumsafgiften beregnes ved at opgøre afgiftsgrundlaget og gange det med afgiftssatsen. Beregningen af lønsumsafgift samt hvilken sats, der skal anvendes, afhænger både af virksomhedens aktiviteter og organisationsform.

Vores kunder omfattet af reglerne er f.eks. organisationer, fonde og foreninger, herunder fagforeninger, låneforeninger, selvejende institutioner og loger. Viceværtsydelser leveret til medlemmer af ejerlejligheds- og grundejerforeninger samt andelsboligforeninger er også omfattet.

Hvad indgår i beregningen af afgiftsgrundlaget (lønsummen)?

Udgangspunktet er, at løn til ansatte indgår i lønsummen. Begrebet ansat er ikke defineret i loven eller bekendtgørelsen til loven.

Praksis tillader, at f.eks. bestyrelses- medlemmer ikke anses for ansat.

Hvad medregnes i lønsummen

  • Ordinær løn, såsom årsløn, månedsløn, 14-dages løn, ugeløn, dagløn, timeløn og akkordtjeneste
  • Tillæg samt takstregulering, anciennitetsregulering, skifteholdstillæg, overtidsbetaling, søn- og helligdagsbetaling, alders- og dyrtidstillæg og lignende former for tillæg
  • Feriegodtgørelse, feriepenge samt ferietillæg
  • Arbejdsgivers løbende betaling til pensionsordninger (arbejdsgiver og lønmodtagerandelen), f.eks. arbejdsmarkedspensioner, kapitalpensioner, pensionsforsikringer og ATP – dog ikke pensionsudbetalinger og -hensættelser til tidligere ansatte
  • Arbejdsgivers løbende betaling til kollektiv aftalt eller individuel aftalt gruppelivsforsikring eller en syge- og ulykkesforsikring, der også dækker i fritiden, skal indgå i lønsummen
  • Arbejdsgivers indbetalinger til sundhedsforsikringer (sundhedsordninger), der dækker andet end behandling af misbrug af alkohol eller medicin m.v., rygeafvænning, og/eller behandling og forebyggelse af arbejdsrelaterede skader og sygdomme, er skattepligtige og skal derfor indgå i lønsummen. Hvis de pågældende sundhedsforsikringer er skattefrie, skal indbetalingerne ikke indgå i lønsummen
  • Personalegoder i det omfang, de er skattepligtige og berettiger til feriegodtgørelse efter ferieloven

Mere information

Har du afklarende spørgsmål eller behov for yderligere rådgivning om moms, splitmoms og lønsumsafgift m.v., er du velkommen til at kontakte os.

Din kontaktperson

Michael Sølund

Michael Sølund

partner, leder af skatteafdelingen

Simon Ahlbom Riisager

Simon Ahlbom Riisager

skatterådgiver, jurist

Indsigt og nyheder

Your content goes here. 

Your content goes here. 

Your content goes here.