Skal du bogføre selv eller bruge en bogholder?

Forside 5 Bogføring 5 Skal du bogføre selv eller bruge en bogholder?

Både for nystartede iværksættere og erfarne selvstændige opstår spørgsmålet på et tidspunkt: Skal jeg bogføre selv, eller skal jeg bruge en bogholder?

Svaret afhænger selvfølgelig af flere faktorer, bl.a. din virksomheds størrelse, økonomi, kompleksitet og dine personlige præferencer.

3 fordele ved at bogføre selv

1. Du har hånd i hanke med din virksomheds økonomi

Når du bogfører selv, har du automatisk altid et øje på økonomien i din virksomhed. Du har helt styr på, hvor mange penge du har brugt på abonnementer, fagbøger og mobiltelefoni, og får ikke en ubehagelig overraskelse, når du ser dit årsregnskab. Alternativt skal du huske at bede din bogholder om en rapport løbende, fx månedligt.

2. Du sparer penge

Når din virksomhed er ny, kan det tage lidt tid før der kommer faste indtægter til at dække den faste udgift, som en bogholder er. Så økonomisk er det en fordel at kunne klare bogføringen selv. I hvert fald på kort sigt. På længere sigt er det ikke nødvendigvis en reel besparelse, men det kommer vi tilbage til.

3. Du bygger et stærkere økonomisk fundament

Jo mere du forstår om økonomi og regnskab, desto bedre rustet er du til at træffe strategiske beslutninger for din virksomhed.

 

📌 Vil du gerne lære det ordentligt fra starten? Vi holder løbende kurser i grundlæggende bogføring, så du kan komme trygt i gang. Læs om vores bogføringskurser her

 

3 fordele ved at bruge en bogholder

1. Du sparer tid

Den tid, du sparer på bogføring, kan du i stedet bruge på produktudvikling, kundepleje og markedsføring. Jo mere du outsourcer, desto mere kan du koncentrere dig om din kerneforretning. Efterhånden som din virksomhed vokser, vil bogføringen tage mere og mere tid og blive mere kompleks. Så en bogholder er en god investering – også på længere sigt.

2. Du får ro i maven

En erfaren bogholder sørger altid for at holde sig opdateret om de nyeste momsregler og skattefradrag og har helt styr på deadlines og faldgruber. Du undgår på den måde dyre fejl. Forkert moms, glemte bilag eller fejlkontering kan i værste fald koste bøder. En bogholder sikrer, at alt bliver gjort efter bogen.

3. Du får en økonomisk sparringspartner

En bogholder kan meget mere end bare at taste bilag og afstemme din bank. Vælger du en dygtig og erfaren en af slagsen, kan vedkommende hjælpe dig med at spotte tendenser, fortælle dig, hvor der er penge at spare, og generelt hjælpe dig med at træffe gode økonomiske valg – fra et objektivt standpunkt.

En god bogholder kan også løbende levere de rapporter, du har brug for, fx til bank og investorer – og hjælpe dig med at forstå dem. Måske har du brug for at beregne særlige nøgletal, så du fx kan se om et nyt projekt kan betale sig, om rabatter koster dig mere, end de indbringer, og meget andet. Her kan en god bogholder være behjælpelig.

 

📌 Leder du efter en god bogholder? Så kan du finde en hos os. Læs om outsourcing af dit bogholderi til Ri her

 

Så hvad skal du vælge?

Det afhænger bl.a. af din tid, din økonomi og din virksomheds størrelse.

👉 Har du tid og overskud – og vil du gerne lære det grundlæggende?
Så kan det give rigtig god mening at starte med at bogføre selv. Det giver dig et solidt fundament og sparer dig for udgifter i opstartsfasen.

👉 Er din virksomhed kompleks – fx med både momsfri og momsede aktiviteter?
Så kan det være en fordel at have en bogholder til at håndtere bogføringen korrekt fra start.

👉 Har du hænderne fulde – og en høj timepris?
Så er det måske bedst at uddelegere ret hurtigt. Hvis du kan fakturere dine kunder 1.200 kr. i timen, men en bogholder koster 600 kr., så giver regnestykket ofte sig selv.

👉 Er du i tvivl?
Så start med at lære det basale og gøre det selv – så kan du altid outsource senere.

Obs!

Uanset hvad du vælger, så husk: Du har altid det endelige ansvar for, at din bogføring er korrekt!

Derfor er det ofte en god investering at lære grundlæggende bogføring og sidde med det selv i noget tid – også selvom du senere overlader opgaven til andre.

Relaterede indlæg

Håndbog for nye iværksættere

Iværksætter 2025? I mange år udgav Regnskabsskolen årligt en lille iværksætterhåndbog, og selv om den publikation nu er lagt på hylden, vil vi ikke snyde dig for vores tips til:...

Ny bogføringslov og digitale bilag

Nedenstående er et gæsteindlæg skrevet da Regnskabsskolen var ejet af Anette Sand. Ri Statsautoriseret Revisionspartnerselskab deler ikke nødvendigvis holdning med skribenten. Gæsteindlæg...

Nyhedsbrev – kurser

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få:
  • e-bogen “Forstå dit regnskab – og dine konkurrenters”
  • praktiske tips til dit regnskab
  • nyheder om takster og lovgivning
  • særtilbud på kurser og arrangementer.
  • en rabatkode, der giver dig 10 % på kurser og bøger
nyhedsbrev_rs

Det med småt: Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev, accepterer du vores privatlivspolitik samt at modtage elektronisk markedsføring fra Ri. Du kan hurtigt og til hver en tid afmelde dig igen.

Seneste i blog

Your content goes here. 

Your content goes here. 

Your content goes here.