Alle virksomhedsejede varebiler med en tilladt totalvægt på 2000-3500 kg skal omregistreres i motorregistret pr. 1. juli 2019. Det er konsekvensen af, at varebiler, som anvendes til kurerkørsel (i loven kaldet ‘godskørsel for fremmed regning’), fra den dato bliver omfattet af godskørselsloven.
Der skelnes mellem to typer kørsel for varebiler: firmakørsel og godskørsel.
Firmakørsel er typisk der, hvor virksomheden kører med varer, der tilhører dem selv. Det kan altså være restauranten, der kører mad ud, håndværkeren, der kører med værktøj og byggematerialer i bilen osv.
Godskørsel for fremmed regning – eller kurerkørsel – er, som navnet også siger, der hvor man transporterer gods for nogle andre. Og det er netop varebiler, der bruges til det, der skal registreres til formålet. Vognmanden skal desuden have en varebilstilladelse, hvilket kræver en særlig uddannelse. Chaufførerne, der kører bilerne, skal også have en særlig chaufføruddannelse.
Så hvorfor skal alle omregistreres, hvis det kun er varebiler, der kører kurerkørsel, der er omfattet? Det skal de, fordi den nye registreringsattest skal medbringes under kørsel i bilen og kunne vises til politiet, hvis de beder om det. Har man ikke attesten i bilen, vil kørslen blive betragtet som kurerkørsel – med bøde og evt. inddragelse af nummerplade til følge, hvis man ikke opfylder kravene til dét.
På varebilskrav.dk har Færdselsstyrelsen skrevet alt om de nye regler, og selve omregistreringen kan du lave på motorregistrets hjemmeside her