14-11-2023

 

Har du styr på julegaverne til dine medarbejdere – og skattereglerne?

Den søde juletid nærmer sig, og det er måske tid til at forkæle dine medarbejdere med julegaver. Det er en god idé, at du som arbejdsgiver har styr på reglerne om gaver, så hverken du eller dine medarbejdere ender med en skatteregning.

Gaver og julegaver

Som udgangspunkt beskattes alt, hvad der overføres fra arbejdsgiver til medarbejder.
Det forholder sig dog lidt anderledes, når der er tale om gaver. En arbejdsgiver kan nemlig give sine medarbejdere gaver skattefrit op til en samlet værdi på 1.300 kr. i løbet af kalenderåret uden at skulle indberette værdien af gaverne. 

Julegaver fra arbejdsgiveren medregnes i opgørelsen af grænsen på 1.300 kr., men hvis julegaven isoleret set kun har en værdi indtil 900 kr., beskattes julegaven slet ikke. Det betyder, at julegaven slet ikke beskattes, hvis den alene har en værdi på 900 kr., selvom arbejdsgiver samlet givet gaver for mere end 1.300 kr. I dette tilfælde beskattes medarbejderen kun af ”smågaverne”.

Eksempler

Arbejdsgiveren giver en julegave på 900 kr. Medarbejderen har ikke fået andre gaver i løbet af året. Medarbejderen bliver ikke skattepligtig af julegaven til 900 kr.

Arbejdsgiveren giver en julegave på 1.200 kr. Medarbejderen har ikke fået andre gaver i løbet af året. Medarbejderen bliver ikke skattepligtig af julegaven til 1.200 kr.

Arbejdsgiveren giver en julegave på 900 kr. I årets løb har medarbejderen fået ”smågaver” til en samlet værdi på 300 kr. Medarbejderen bliver hverken skattepligtig af julegaven til 900 kr. eller af ”smågaverne” til 300 kr.

Arbejdsgiveren giver en julegave på 900 kr. I årets løb har medarbejderen fået ”smågaver” til en samlet værdi på 500 kr. Medarbejderen bliver kun skattepligtig af ”smågaverne” til 500 kr.

Arbejdsgiveren giver en julegave på 910 kr. I årets løb har medarbejderen fået ”smågaver” til en samlet værdi på 400 kr. Medarbejderen bliver både skattepligtig af julegaven til 900 kr. og ”smågaverne” til 400 kr., altså hele beløbet på 1.310 kr.

Beløbsgrænserne gælder uanset om en medarbejder har én eller flere arbejdsgivere. Det betyder således, at en medarbejder kun kan modtage én julegave på 900 kr. skattefrit, og at summen af alle gaver fra alle arbejdsgivere skal indgå i opgørelsen af grænsen på 1.300 kr. Det er medarbejderens eget ansvar at oplyse om gaver fra flere arbejdsgivere, men arbejdsgiveren skal indberette værdien på gaver, der overstiger grænsen på 1.300 kr. 

Julegaver som gavekort

Som hovedregel sættes der et lighedstegn imellem gavekort og kontanter. Hvis gavekortet kan ombyttes til kontanter, eller hvis gavekortet har en bred anvendelsesmulighed, fx et gavekort til et stormagasin, supermarked eller byggemarked, bliver gavekortet skattepligtigt for medarbejderen, uanset gavekortets pålydende værdi.
Gavekort kan dog være skattefri, hvis 

  • Gavekortet kun gælder til få, udvalgte gaver hos én udbyder på nettet.
  • Arbejdsgiveren på forhånd har valgt gaven på gavebeviset til den enkelte medarbejder.
  • Gavekortet er et gavebevis til én bestemt navngiven restaurant, hvor det kun kan bruges til dagens tre-retters-menu eller til én ud af 3 tre-retters menuer, som arbejdsgiver har sammensat.

Gavekort er dog kun skattefri, hvis de både opfylder ovenstående betingelser (dvs. ikke kan sidestilles med kontanter), og værdien på gaven overholder grænserne på enten 900 kr. for julegaven isoleret eller samlet på 1.300 kr. for alle gaver i hele indkomståret. 

Moms på udgifter til julegaver

Man skal som arbejdsgiver være opmærksom på, at der ikke ret til fradrag for moms på udgifter til gaver og julegaver til medarbejdere.


Har du behov for at vende den skattemæssige behandling af gaver eller julegaver, eller har du spørgsmål til personalegoder generelt, er du naturligvis velkommen til at henvende dig til din revisor eller en af vores skatterådgivere.

Kontakt